Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Εκδίωξη Τούρκων ψαράδων από τα Ίμια-Σύγκρουση ελληνικού με τουρκικό περιπολικό-Το ΓΕΕΘΑ το απέκρυψε!

Τουρκικά αλιευτικά σκάφη εκδιώχθηκαν από ελληνικά περιπολικά σκάφη πριν λίγες ώρες από τα Ίμια, κάνοντας σαφές ότι εφέτος στο "κυνήγι της τσιπούρας" η ελληνική πλευρά θα τηρήσει λιγότερο ανεκτική στάση απέναντι στους Τούρκους λαθραίους αλιείς γύρω από τα εν λόγω ελληνικά νησιά. Αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να βρίσκεται στην περιοχή μόνο ένα τουρκικό αλιευτικό και αυτό εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. (Ανανέωση): Νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο και για σύγκρουση ελληνικού και τουρκικού περιπολικού στην περιοχή στην διάρκεια της "κόντρας" για εκδίωξη των Τούρκων ψαράδων, χωρίς να υπάρξουν περαιτέρω παρενέργειες. Αυτή την στιγμή υπάρχουν έξι ελληνικά αλιευτικά στην περιοχή τα οποία ψαρεύουν νόμιμα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το ΓΕΕΘΑ, προφανώς με εντολές άνωθεν, απέκρυψε το συμβάν της σύγκρουσης του σκάφους του Λιμενικού με το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, το οποίο συνέβη μεταξύ 09:30 και 10:00, παρά το γεγονός ότι αυτό έχει καταγραφεί στο ΕΘΚΕΠΙΧ και παρά το γεγονός ότι ερωτήθηκε συγκεκριμένα από δημοσιογράφους μετά από δημοσιεύματα των...τουρκικών ηλεκτρονικών ΜΜΕ!

Η έλλειψη διαφάνειας στην ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ για ένα τόσο σοβαρό γεγονός είναι πρωτοφανής και καταδεικνύει ότι εισερχόμαστε σε μία εποχή όπου θα ισχύσει το δόγμα "Η αλήθεια βλάπτει". Το ερώτημα είναι ποίοι έχουν δώσει τις εντολές για μη ενημέρωση του Τύπου: Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ; Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ή ο αναπληρωτής του Πάνος Μπεγλίτης;

Εκτός και αν πρέπει εφεξής να ενημερωνόμαστε από το τουρκικό ΓΕΕΘΑ ή από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας για το τι συμβαίνει στο Αιγαίο.

Στην περιοχή εντοπίστηκε να περιπολεί ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235, αλλά θεωρείται ότι κινήθηκε στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων τουρκικών ασκήσεων ανατολικά της Ρόδου. Επίσης εννέα τουρκικά ελικόπτερα εθεάθησαν στην περιοχή νότια των Ιμίων και προχώρησαν σε επτά παραβιάσεις του ΕΕΧ μαζί με ένα δεύτερο CN-235.

Το πρωί τουρκικά αλιευτικά είχαν προσεγγίσει τα Ίμια, αλλά ελληνικά περιπολικά τα απομάκρυναν προειδοποιώντας τους ότι βρίσκονται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και ότι θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου, αν εξακολουθήσουν αυτή την συμπεριφορά.

Σε κάποιες περιπτώσεις τα τουρκικά αλιευτικά με τα ελληνικά περιπολικά «ήρθαν πολύ κοντά» και τότε έκανε την εμφάνισή του σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής. Το τουρκικό περιπολικό δεν επενέβη, αυτή την στιγμή εξακολουθεί να επιτηρεί την περιοχή εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται μεγάλες δυνάμεις του τουρκικού στόλου, λόγω της χθεσινής ΤASMO και την νέας που ξεκινάει αύριο, πάλι με χρήση πυρών.

Σήμερα δέκα τουρκικά μαχητικά F-16 από τις βάσεις της Μπαντίρμα και τοι Μπαλίκεσιρ μπήκαν στο βόρειο και κεντρικό τομέα του Αιγαίου. Τα 6 μπήκαν από Χίο-Σάμο και προχώρησαν σε τρεις παραβιάσεις του ΕΕΧ και τα 4 από Λέσβο-Λήμνο - απ'όπου και εξήλθαν - και προχώρησαν σε τέσσερις παραβιάσεις του ΕΕΧ. Τέσσερα από τα τουρκικά ήταν οπλισμένα. Συνολικά είχαμε και 22 παραβιάσεις των κανόνων του FIR.

Στα Ίμια κάθε χρόνο τέτοια εποχή συγκεντρώνονται αλιευτικά των δύο χωρών για την αλιεία τσιπούρας, λόγω της μεγάλων αριθμών του ψαριού που συγκεντρώνεται στην περιοχή για αναπαραγωγή. Τις προηγούμενες χρονιές ήταν πρακτικά αδύνατον για τους Έλληνες αλιείς να ψαρέψουν λόγω των συνεχών παρενοχλήσεων από τα τουρκικά περιπολικά.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr