Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

"Γερμανική μπότα" στο υπ. Εθνικής Άμυνας - Απόντες οι υπουργοί - Απόρρητα σε κοινή θέα.

Σε καθεστώς μειωμένης εθνικής κυριαρχίας εισήλθε από χθες και επίσημα η χώρα, καθώς για πρώτη φορά μετά την τριπλή Κατοχή 1941-1944, ξένοι αξιωματούχοι εισήλθαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, απαίτησαν-και η απαίτησή τους έγινε άμεσα δεκτή-την λεπτομερή παρουσίαση σε αυτούς των νυν και μελλοντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων της χώρας, της Νέας Δομής Δυνάμεων, των στρατοπέδων και των στρατιωτικών οχυρών κλπ και όλα αυτά υπό τον μανδύα των ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής!

Στα βήματα των προγόνων του της περιόδου 1941-1944 ο διευθυντής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Επιτροπής, Γερμανός, Γιούργκεν Κρέγκερ, μαζί με τον τμηματάρχη αρμόδιο για τις ελληνικές υποθέσεις, τον Πορτογάλο Ζοάο Ναγκουέρε επσκέφθηκαν χθες το ΥΠΕΘΑ και υπέβαλαν σε εξαντλητική ανάκριση τα επιτελεία των δύο υπουργών Άμυνας, οι οποίοι προφανώς για να αποφύγουν το όνειδος, είχαν αποχωρήσει όταν την πύλη της Μεσογείων διάβαιναν οι ξένοι ελεγκτές του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που έχει υποβάλλει η κυβέρνηση. 'Ηταν και οι μοναδικοί υπουργοί που απουσίαζαν από το υπουργείο τους στην "επίσκεψη" των επιθεωρητών της Ε.Ε..

Ουδέποτε μετακατοχικά η χώρα έζησε μεγαλύτερο εξευτελισμό από αυτόν που συνέβη χθες όταν άφωνοι οι σύμβουλοι των υπουργών άκουσαν τον Γερμανό αξιωματικό (σ.σ.: εννοούμε αξιωματούχο) να απορρίπτει τα όσα σχέδια μείωσης του λειτουργικού κόστους παρουσιάστηκαν, το προσχέδιο του νέου νόμου περί προμηθειών, κλπ. Και να ζητά να του παρουσιαστεί ολόκληρη η επικαιροποίηση του ΕΜΠΑΕ, αναλυτικά με κάθε λεπτομέρεια για το κάθε πρόγραμμα, αλλά και το προσχέδιο για το ΕΜΠΑΕ 2011-2015!

Βέβαια εκτός όλων των άλλων τίθεται κρίσιμο θέμα παραβίασης των διαδικασιών τήρησης διαβαθμισμένων πληροφοριών, καθώς οι δύο αξιωματούχοι δεν ήταν διαβαθμισμένοι για να γίνουν κοινωνοί των απόρρητων στοιχείων που τέθηκαν στην διάθεσή τους. Τίθεται μείζον θέμα γι αυτούς οι οποίοι ενέκριναν την παροχή όλων αυτών των διαβαθμισμένων πληροφοριών σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα και μάλιστα ξένης εθνικότητας.

Μάλιστα ο Γερμανός ζήτησε λεπτομέρειες για τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί και επιπλέον έκανε παρατηρήσεις «Γιατί δεν προβλέπονται μεταχειρισμένα συστήματα» (προφανώς εννοεί αυτά που η χώρα του η Γερμανία έχει στις χωματερές για πούλημα σε τριτοκοσμικές χώρες)!

Τα στελέχη του υπουργείου «πάγωσαν», αλλά αναγκάστηκαν να δώσουν όλα τα στοιχεία, καθώς είχαν λάβει σαφείς εντολές να παρασχεθεί στους ελεγκτές ότι τους ζητηθεί!

Εκτός από τα εξοπλιστικά ο Γερμανός απαίτησε να κλείσουν τα στρατόπεδα που προβλέπεται να μειωθούν το συντομότερο δυνατό και ότι πρέπει να υπάρξει μείωση λειτουργικού κόστους κυρίως στα καύσιμα, όπως σημείωσε χθες το defencenet.gr κατά 12%, και να μειωθούν οι προβλεπόμενες προσλήψεις ΕΠΟΠ.

Το εντυπωσιακό είναι ότι απαίτησαν να έχουν λόγο και στη Νέα Δομή Δυνάμεων! Θεωρεί η Ε.Ε. ότι η Δομή Δυνάμεων είναι ιδιαίτερα υψηλή και θα πρέπει να μειωθεί!

Εδώ πλέον υπάρχει κρίσιμο πολιτικό ζήτημα ως προς την πολιτική λογική με την οποία επέτρεψαν στους ελεγκτές της Ε.Ε. να έχουν πρόσβαση στα απόρρητα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το θέμα είναι κατ’εξοχήν πολιτικό. Οι αρμόδιοι υπουργοί Ε.Βενιζέλος και Π.Μπεγλίτης, πρέπει να πάρουν θέση, ειδάλλως η εθνική ευθύνη βαραινει και αυτούς.

(Ανανέωση14:15): Μετά την δημοσιοποίηση στο defencenet.gr του παραπάνω σημειώματος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Η χθεσινή συνάντηση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποιήθηκε σε υπηρεσιακό επίπεδο, όπως ακριβώς είχε ζητηθεί, καθώς και η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αντιπροσωπεία υπηρεσιακού επιπέδου.

Κατά την συνάντηση, που διεξήχθη σε φιλικό και δημιουργικό κλίμα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις διαδικασίες που πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εκτέλεση του ψηφισμένου κρατικού προϋπολογισμού που, μεταξύ άλλων, περικόπτει και τις συνολικές δαπάνες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 6,6 %, με ιδιαίτερη έμφαση στις λειτουργικές δαπάνες οι οποίες περικόπτονται κατά 12,1% .

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες έδωσαν όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που ζητήθηκαν στο πλαίσιο και των όσων είχαν τονιστεί στην ομιλία μου στη Βουλή κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού. Όπως είναι προφανές, ζητήματα που άπτονται της αμυντικής πολιτικής εκφεύγουν της κοινοτικής αρμοδιότητας γιατί ανήκουν στο σκληρό πυρήνα της κυριαρχίας των κρατών-μελών.

Τα στοιχεία της οικονομικής διαχείρισης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα είναι διαρκώς προσιτά για τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και για το ελληνικό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο των αρχών της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας που διέπουν την εκτέλεση του Προϋπολογισμού».

Είναι σαφές ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τα χθεσινά πρωτοφανή γεγονότα σημειώνοντας σε μία άκρως θεωρητική τοποθέτηση ότι "Ζητήματα που άπτονται της αμυντικής πολιτικής εκφεύγουν της κοινοτικής αρμοδιότητας γιατί ανήκουν στον σκληρό πυρήνα της κυριαρχίας των κρατών-μελών", αλλά δεν διαψεύδει ότι τέθηκαν στην διάθεση των επιθεωρητών απόρρητα στοιχεία, ΕΜΠΑΕ κλπ.

Άλλωστε αυτοί που συμβούλευσαν τον υπουργό να εκδώσει την παραπάνω ανακοίνωση, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι "Ζητήματα που άπτονται της αμυντικής πολιτικής" σε μία χώρα είναι ακόμα και το βάρος των μερίδων τροφής που καταναλώνει το προσωπικό ημερησίως. Τα στοιχεία της οικονομικής διαχείρισης εκτός από αυτά που δημοσιοποιούνται στον Προϋπολογισμό του υπουργείου, είναι κρίσιμες πληροφορίες.

Πληροφορίες του defencenet.gr, αναφέρουν ότι όντως ο Ε.Βενιζέλος είχε διαφωνήσει με την παροχή των στοιχείων αυτών στους δύο επιθεωρητές, αλλά οι εντολές από το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομίας δεν άφηναν κανένα περιθώριο, πλην της παραίτησης...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr